Že 30 let smo predani razvoju rešitev za najzahtevnejše potrebe svojih partnerjev glede proizvodne opreme.
smm reference

Kompleksen varjeni del za gradbene stroje

Že več kot 20 let sodelujemo z nemško-švicarskim večnacionalnim proizvajalcem opreme. Najnovejši projekt je bil zagotoviti vpenjalno enoto za montažo kompleksnih varjenih delov za gradbene stroje. V podjetju SMM smo razvili in izdelali enote za montažo, varjenje, manipulacijo in strojno obdelavo sklopov za gradbene stroje.

Jekleni obroči za avtomobilsko industrijo

Sodelujemo z enim od najuspešnejših slovenskih družinskih podjetij in vodilnim proizvajalcem elementov za avtomobilsko industrijo na osnovi jeklenih obročev, različnih drugih obročev, dentalnih obročev ipd. Imajo večinski delež na svetovnem trgu pri proizvodnji teh elementov. Na podlagi njihovega poznavanja tehnologije in postopkov pripravljamo rešitve in izdelujemo proizvodno opremo za izdelavo jeklenih obročev. Za sodelovanje smo ob 45. obletnici delovanja podjetja prejeli priznanje za razvoj.

Razvoj robotskih celic, ki jih je mogoče znova konfigurirati, Robkoncel

Glavni cilj projekta ROBKONCEL je bil razvoj integriranega sistema za celovito kontrolo kakovosti v proizvodnji z rekonfigurabilno robotsko celico in inteligentnim sistemom za nadzor procesa.
Naše podjetje je pri projektu sodelovalo kot vodilni partner. Projekt sta sofinancirala Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije ter Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
S projektnima partnerjema Gorenje in Unior smo razvili rekonfigurabilne robotske celice za kontrolo izdelkov. Celice so opremljene z robotsko roko, sistemi za strojni vid ter dodatnimi senzorji odvisno od izdelka ter testa, ki ga celice izvajajo. S kombinacijo naprednih tehnik umetne inteligence so izdelki pregledani glede morebitnih funkcionalnih, dimenzijskih in mehanskih napak.
V primeru projektnega partnerja Gorenje so bile slike, pridobljene s sistemom 2D-strojnega vida, uporabljene za analizo vizualnih napak na čelni plošči in v notranjosti peči. V primeru projektnega partnerja Unior se za analizo vizualnih in dimenzijskih napak ter mehanskih poškodb na strojno obdelanih odkovkih uporabljajo oblaki 3D-točk, pridobljeni s sistemom 3D-strojnega vida. Pri analizi kakovosti izdelkov/procesov je bila uporabljena tudi analiza časovnih vrst signalov vibracij glavnega vretena stružnice, ki nastajajo med postopkom obdelave.
Cilj te analize je bil določiti optimalni čas menjave rezalnega orodja na stružnici.

V okviru projekta ROBKONCEL je bil v sodelovanju z laboratorijem za robotizacijo Univerze v Mariboru razvit digitalni dvojček rekonfigurabilne robotske celice.

Skladiščenje kalupov

Avtomatizirano skladiščenje orodij za vulkanizacijo pnevmatik.

Linija za kartonske palete

Razvili smo proizvodno linijo za kartonske palete za start-up podjetje. Podjetje ima vizijo postati globalni podeljevalec licenc za razvoj proizvodnih linij za kartonske palete. Ena proizvodna linija je bila razvita za avstrijski trg, druga pa za Savdsko Arabijo.
Izdelki so prejeli priznanje EU za kakovost in trajnost. Palete so popolna alternativa za lesene, kompozitne, plastične in vse druge palete, ki so danes na trgu.

Njihove palete so izjemno lahke in združujejo vse pomembne stroškovne prednosti z običajno močjo in vzdržljivostjo tradicionalnih rešitev.

APEX, linije za proizvodnjo avtomobilskih pnevmatik za večnacionalno podjetje

Razvili smo APEX linije za proizvodnjo polizdelkov – stranskih obodov pnevmatik – v dveh izvedbah s flipperjem in/ali chipperjem.
To so zelo kompleksne linije, ki združujejo elemente strojegradnje, elektronike, robotike, krmiljenja, natančnega nadzora parametrov, shranjevanja proizvodnih parametrov na strežniku in povezovanja proizvodne linije z informacijskim sistemom podjetja. Trenutno smo v procesu razvoja sodobnega sistema za analizo kakovosti pnevmatik, ki temelji na analizi parametrov posameznih plasti v postopku proizvodnje pnevmatik.
Z uporabo sistemov 3D-strojnega vida lahko digitaliziramo geometrijo površine surove pnevmatike na vsaki stopnji proizvodnega postopka. Digitalizirana geometrija površine je točkovni oblak (ali 3D-slika), ki nastane s postopkom skeniranja dejanske površine. Z analizo 3D-slik površine se lahko ocenita pravilnost proizvodnega postopka in kakovost spojev.
Uvedba takšnega sistema omogoča učinkovitejšo uporabo materialov, večjo produktivnost in neodvisnost od upravljavca.

Težke hidravlične stiskalnice zmogljivosti do 2000 ton za proizvodnjo tovornih kabin za belorusko podjetje v sodelovanju s podjetjem RIKO

V podjetju SMM smo zasnovali, razvili in postavili težke hidravlične stiskalnice s potisno silo do 2000 ton.

Razvili smo zasnovo stiskalnice, hidravliko, računalniško krmiljenje, krmilnik PLC in zajemanje podatkov v stiskalnici z uporabo različnih senzorjev.
Celoten sistem je bil dodatno izboljšan z obdelavo obratovalnih podatkov stroja, ki so shranjeni na strežniku. Podatke je na strežniku mogoče obdelati in analizirati za spremljanje delovanja stiskalnice. RIKO je stiskalnico prodal v Rusiji.

Za razvoj stroja smo uporabili sodobne tehnološke rešitve iz industrijskega interneta stvari in računalništva na robu skladno z evropskimi smernicami za Industrijo 4.0.

Robotske celice za manipulacijo gradbenih proizvodov

Razvili smo robotske celice za manipulacijo gradbenih proizvodov.
Poleg konvencionalnega pristopa neposrednega programiranja smo za programiranje robotov uporabili tudi postopek posrednega programiranja, kar je bistveno skrajšalo čas zagona celic. Tako smo dopolnili obstoječo prakso neposrednega programiranja robota s programiranjem v virtualnem okolju, kar prispeva k digitalni preobrazbi postopka programiranja robota.
Poleg tega smo za prepoznavanje pomanjkljivih izdelkov uporabili sistem za 2D-strojni vid, kar je zmanjšalo število slabih izdelkov, ki bi drugače končali pri naročniku.
Za analizo slik in razvrščanje med dobrimi in slabimi izdelki smo uporabili dobro znane metode računalniškega vida in strojnega učenja.

Finish line

Avtomatizirano razvrščanje in paletiranje avtomobilskih pnevmatik.

Boben OTR

Boben OTR »off the road« – za izdelavo velikih pnevmatik za traktorje, delovna vozila ipd. Boben je edinstven, saj ima samodejno prilagajanje širine.

Sistem za zajemanje podatkov o stroju

Za obrat smo uvedli sistem za zajemanje in obdelavo podatkov in strojnih krmilnih enot (PLC) ter vključevanje teh podatkov v informacijski sistem podjetja. Pri tem smo pridobili pomembne spretnosti, ki smo jih vključili v druge projekte, npr. razvoj podobnih sistemov za slovensko podjetje, ki izdeluje posebne stroje za proizvodnjo elektronskih komponent. Podatki na strežniku so na voljo za analizo dogajanja na stroju in za odkrivanje morebitnih napak.

Programska oprema L'MIS

Podjetje SMM d.o.o. je razvilo poslovni informacijski sistem L'MIS za celovito upravljanje vseh vidikov poslovanja na naslednjih področjih: razvoj, trženje, proizvodnja, skladiščenje, človeški viri, računovodstvo in finance.
V primerjavi z drugimi tujimi programskimi sistemi – SAP, BaaN, iMAN, Matrix – je posebej prilagojen potrebam projektantskih podjetij. Sistem je bil večkrat nagrajen in je primeren tudi za delo z multinacionalnimi podjetji (npr. elektronski poslovni sistem GE Global eXchange Service).

Vključevanje umetnega vida v informacijski sistem za nadzor in integrirano upravljanje procesov

Projekt je raziskal zmožnosti umetnega vida pri nadzoru in splošnem upravljanju postopkov pri proizvodnji avtomobilskih pnevmatik. To je bil prvi sistem multinacionalnega proizvajalca gum, ki je uvedel črtne kode in prepoznavanje črtnih kod skozi celoten proizvodni proces, kar omogoča popolno sledljivost materialov in postopkov.

MES – mešalni obrat

Programski paket za upravljanje receptov in parametrov stroja, pripravo mešalnih programov, sledenje materialom skozi celoten proizvodni proces, arhiviranje tehnoloških parametrov itn.
ACHENBACH
ALLEN BRADLEY
ALSTOM
ANDRITZ
ARCONT
ASSELIN
AUCOTEC
AZAR AB
BOEHLER
CIMOS
CONTINENTAL
DANFOSS
DANIELI
DEMMELER
DOERRIES-SCHARMANN
DORST
DS TECHNOLOGIES
EMO
ENGEL
ERNST
ETI
EUCHNER
EUMUCO

FERING
GFM
GEC-ALSTOM
GE POWER SYSTEM
(Houston, Greenwille, Scenectady, Belford)
GE MEDICAL SYSTEM
(Pariz, Uppsala)
GKN ATRAS
GOODYEAR
(Kranj, Fulda, Phillipsburg, Lastikleri)
GORENJE
GUNTER LIENEMANN
GRAU
HERKULES
HKS
IGM
IHDM
IMPOL
INNSE
INTECOLOR
JAGENBERG
KLS

KOLEKTOR
K.P.T. Co.
LAEIS BUCHER
LESTRO
LEBHERR
LITOSTROJ POWER
LOI
MAGIRUS
MAN Diesel & Turbo
MANNESMANN
MECAN ARBED
METALNA
METROLOGIE
MICROSOFT
MIELE
MIKRON +
MOTAN FULLER
NIKO
NKMZ
OTTO JUNKER
ORODJARNA & INŽENIRING ALBA
ÖSWAG
PALFINGER

PILZ
REVOZ – RENAULT
SAVA
SAVA TIRES
SCHIESS
SCHULLER
SDF TERNI
SHIN IL
SIEMENS AG
SPS SIEMPELKAMP
TAM
TALUM
THYSSENKRUPP –
HARBURG FREUDENBERGER
UNIOR
VIPOLL
VOITH
VOEST ALPINE
(Fuji Electric, Hitachi, Toshiba)
VW
WALDRICH – HERKULES
WARTSILA
WINKELMANN POWERTRAIN
ŽELEZARNA RAVNE
ŽELEZARNA ŠTORE
ENG